6 Mart 2016 Pazar
TALEP
Yaptığımız girişte mikro iktisadın tüketici ve üretici cephesinden incelemelerde bulunduğunu belirtmiştik. Tüketicilerin amacı fayda maksimizasyonu olduğuna göre öncelikle faydanın tanımından başlamak makul olacaktır.
Fayda; bir mal yada hizmet tüketimi sonucunda elde edilen tatmin duygusudur. Tüketicinin fayda elde edebilmesi için mal veya hizmet tüketmesi gerekir, kısaca mal veya hizmet talep eder.
Talep ise satın alma gücüyle desteklenmiş istektir.
Talebi etkileyen unsurlar şunlardır;
1-Malın fiyatı: (-) talep edilen miktar ile ters ilişkilidir.
2-Gelir: Burada gelirin talep edilen mal miktarıyla ilişkisi düşük mallarda ve normal mallarda farklılık gösterir. Gelir arttıkça talep edilen miktar düşük mallarda azalırken, normal mallarda artar. Kısaca düşük mallarda (-) ilişki, normal mallarda (+) ilişki vardır.
3-Diğer malların fiyatı: bu kısımda talep edilen mal miktarı diğer malın ikame mal yada tamamlayıcı mal olmasına göre farklılık gösterir. İkame malların fiyatı arttığında X malı nispi olarak ucuzlayacağı için X malına olan talep artar. Yani ikame malın fiyatı ile talep edilen mal arasında (+) ilişki vardır. Tamamlayıcı malların fiyatları arttığında ise X malına olan talep azalır. Bu durumda ilişki (-) tir.
4-Tüketicinin zevk ve tercihleri: Pozitif ilişki vardır.
5-Geleceğe yönelik fiyat ve gelir düzeyine ilişkin bekleyişler: Gelecekte fiyatların artması bekleniyorsa mala olan talep şu an artar. Gelirimizin artacağını biliyorsak bugünkü harcamalarımızı ileride finanse edebileceğimizi düşünerek arttırırız.
q=f (P, R, Ps, Pc, T, Re, Pe)
İktisatta ceteris paribus yaklaşımından dolayı talep foksiyonunda malın fiyatı dışındaki diğer değişkenler sabittir. Bu yüzden
q=100-2p gibi bir fonksiyonda 100 ile rakamlaştırılan değişkenler R,Ps,Pc,T,Re,Pe dir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder